Friday, November 15, 2013

Kisah Seorang Arkitek - Cape Town

Salam.

Sedang berada di Cape Town. Sorang-sorang. Sungguh sunyi.

Hampir seminggu tak bercakap dalam bahasa melayu. Sungguh sepi.

Dengar tak?

Bunyi cengkerik.

Friday, January 18, 2013

2013 dan projek bintang

Salam
.
.
Dah lama sangat tak tulis dan buka blog ni. Baru baru ni macam tergerak untuk buka. Walau dah lama tak update, agak terkejut juga bila tengok graf pembaca / reader yang mencecah 13 000 lebih.
.
Wow! You guys are awesome!
.
.
Anyway sebab dah lama sangat tak mengarang, rasanya macam skill mengarang dah tumpul. Ayat ayat pun sudah tak berapa nak romantis. Iye lah, sepanjang tahun 2012 pelbagai peristiwa itu dan ini berlaku. masa pun macam jadi sangat sangat cepat bergerak. Belum sempat menulis, dah masuk tahun 2013.
.
.
Biasalah, bila masuk tahun baru, akan ada azam baru. Okey, mesti ada je somebody yang akan cakap:
.
"kenapa asal tahun baru je nak ada azam baru?"
.
"azam tahun lepas tercapai ke?"
.
"Tak yah nak azam sangatlah, buang masa je"
.
.
well, pedulikkan aja sindiran sindiran sinis macam tu. orang yang takde azam ni, takde goal dalam hidup. takde objektif. takde matlamat. so what kalau bukan semua azam kita tercapai, at least kita usaha, ye dak? Mimpi biar sampai ke bintang!
.
.
ok, intro punyalah panjang lebar.. so, ini lah dia azam tahun baru 2013... drumroll!!
.
.
Nombor 5
.
Insyaallah tahun ni nak setelkan urusan pembelian tanah di Sungai Pusu, Gombak (belakang UIAM). Memang sebelum ni dah berbulan bulan eyeing tanah di sekitar bukit antarabangsa / melawati / gombak. tapi yelah, tanah zaman sekarang bukan murah. sekarang booking sudah bayar, tunggu approval dari pihak bank saja. Kalau menjadi kenyataan, Insyaallah dalam 4-5 tahun lagi, nak design-construct banglo di sini. MR H + MiSS D Residence.
.
.
Nombor 4
.
Nak majukan lagi bisnes kecil kecilan RYAN AFIFF WEDDING CRAFT. Haaa.. dalam menghilang dari dunia cyber selama setahun ni, sebenarnya Mr H dan Miss D dah buat JV buat gubahan hantaran menggunakan bunga segar. Cuma RM 49.90 je satu dulang. mana nak cari murah camni nih! erk, ter-promote pulak. Insyaallah untuk tahun ni, nak capai target sebanyak 12 tempahan. Setakat ni dah 2 booking. Haa, korang di luar sana tu kalau ada makcik ke, adik ke, akak ke, atuk ke, nenek ke yang nak bertunang atau kahwin, jangan malu malu ok, paksa tempah ni... sila layari:
.
.
atau ADD atau LIKE facebook page kami:
.
facebook.com/ryan-afiff-wedding-craft
.
.
Nombor 3
.
Disebabkan kerja di ofis sekarang agak relaks dan punya masa terluang, insyaallah tahun ni nak ambik sekurang kurangnya 2 job part time merekabentuk banglo. Iyelah, kalau di izinkan tuhan, bila dah cukup modal dan kepakaran suatu hari nanti, ada juga cita cita nak jadi pemaju perumahan secara kecil kecilan. design-construct-jual banglo. tapi sebelum melangkah jauh tu, kena lah start dengan langkah yang kecil dulu. kalau ada sesiapa yang nak bina banglo, tetapi ada kekangan dari segi design, contact lah saya. disebabkan ini adalah pilot episode, eh, ini adalah cubaan pertama, so saya takkan charge mahal. janji design tu workable + cantik dan yang penting buildable dan jadi part of portfolio.
.
.
Nombor 2
.
Sedang menunggu modal bergolek datang. Sebaik saja modal di dalam tangan, tahun ni saya akan mulakan projek beli-jual kondo di sekitar kuala lumpur. ok, be realistik lah sikit. takdelah jual beli macam kat pasar tu, tapi beli satu kondo, tunggu construction siap dalam 3 tahun, lepas tu jual. doa doakan ye.
.
.
Nombor 1
.
Iye, nombor satu dalam carta ialah........azam untuk jual The Sanderson Villa pada tahun ini (dan inilah dia modal bergolek yang ditunggu tunggu tu). Dua tahun lepas, masa baru balik dari Dubai (dan berangan kaya), saya sudah invest dengan membuat pembelian villa The Sanderson di Bukit Serdang. Dan berita terkini mengatakan construction akan siap pada July 2013 (walau asalnya dijadualkan siap pada December 2013). Please please please doakan agar saya dapat jual Villa ni pada harga lumayan. Investment ini sangat sangat sangat penting untuk saya dapatkan modal untuk projek projek dan azam azam yang lain tu. Insyaallah harap semua nya dipermudahkan..
.
.
.
So, apa azam anda? kongsikan la dengan saya!
.
.
Dan paling penting, jangan berhenti berharap. kalau kita mimpi untuk gapai bintang, kalaupun tak sampai, sekurang kurangnya dapat hayati sinar cahayanya..
.
.
Selamat Tahun Baru 2013 semuaaaa!
.
.
MR H

Saturday, July 21, 2012

Top 10 hairstyles hady rashid

Salam
.
.
Hari ni belek belek gambar dalam iphone
Sedar tak sedar, dalam masa dua tahun ni sudah bermacam macam gaya rambut sudah dicuba
.
.
Have a look dan bagitau lah which one is your favourite hairstyle
.
.
Hmmm... Lepas ni nak buat style camna pulak eh?
.
Eh, jap, hairstyle yang masa pakai jersi tu bila punya eh? Hmmmm....
.
.

Monday, July 2, 2012

Top 3 Lagu Lagu yang Membangkitkan Jiwa

salam
.
.
rasa nya setiap dari kita pernah mengalami breakdown
anda rasa hidup ini tak berguna lagi?
kerja anda sangat membosankan?
boyfriend / grilfriend anda tinggalkan anda?
anda ada hutang yang terlalu banyak sehingga anda tidak mampu jelaskan?
sentiasa dimarahi boss anda sehingga anda rasa anda adalah most hopeless creature on earth?
.
.
iya, kita semua pernah merasai detik detik sebegitu
.
.
mungkin entry kali ini dapat membantu anda serba sedikit
.
.
.
.
.
.
Top 3 lagu lagu pilihan yang dapat membangkitkan jiwa kental
.
.

.
Nombor 3
.
Run by Snow Patrol
.
.
I'll sing it one last time for you
Then we really have to go
You've been the only thing that's right
In all I've done
.
And I can barely look at you
But every single time I do
I know we'll make it anywhere
Away from here
.
Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear
.
Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak, I understand
Why you can't raise your voice to say
.
To think I might not see those eyes
Makes it so hard not to cry
And as we say our long goodbyes
I nearly do
.
Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear
.
Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak, I understand
Why you can't raise your voice to say
.
Slower, slower
We don't have time for that
All I want is to find an easier way
To get out of our little heads
.
Have heart, my dear
We're bound to be afraid
Even if it's just for a few days
Making up for all this mess
.
Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear
.
.

.
Nombor 2
.
Decorate by Yuna
.
.
So you decided to see me out of the blue
Should I let you come over
I think you’re doing fine
That girl in your arms
Does she know where you come from
.
Almost made me move out of town
You don’t want me to be around
But I stayed anyway
Just in case
.
Finding reasons to hate you more than before
Like how you said you would call
But never at all
Got rid off your number that I know by heart
.
You left your things at my place
As if I have all the space
Cause you know I don’t mind
Just come back when you think it’s time
.
I’m all black and white inside
Monotonous from left to right
I decorate my house with things you love
Just in case you show up
In case you show up
.
.
Pilihan utama kali ini ialah titanium by Sia
mendengarkan lirik nya sahaja sudah dapat menaikkan semangat
bila kita cuba untuk buat yang terbaik
tetapi pada masa yang sama sentiasa ada orang yang ingin melihat kita jatuh
bila kita cuba untuk menegakkan kebenaran
selalu ada yang tidak puas hati dan mahu patahkan usaha kita
jangan risau
teruskan usaha
you are bulletproof
they shoot you down
but you wont fall
becoz you are TITANIUM!
.
.

.
Nombor 1
.
Titanium by Sia Feat David Guetta
.
.
You shout it loud, but I can't hear a word you say
I'm talking loud, not saying much
I'm criticized, but all your bullets ricochet
you shoot me down, but I get up
.
I'm bulletproof, nothing to lose
fire away, fire away
ricochet, you take your aim
fire away, fire away
you shoot me down, but I won't fall
I am titanium
you shoot me down, but I won't fall
I am titanium
.
Cut me down, but it's you who'll have further to fall
Ghost town and haunted love
Raise your voice, sticks and stones may break my bones
I'm talking loud, not saying much
.
I'm bulletproof, nothing to lose
fire away, fire away
ricochet, you take your aim
fire away, fire away
.
you shoot me down, but I won't fall
I am titanium
you shoot me down, but I won't fall
I am titanium
.
Stone hard, machine gun
Fired at the ones who run
Stone hard, as bulletproof glass
.
You shoot me down, but I won't fall
I am titanium
You shoot me down, but I won't fall
I am titanium
You shoot me down, but I won't fall
I am titanium
You shoot me down, but I won't fall
I am titanium
.
I am titanium
.
.

Wednesday, June 13, 2012

From Paris with Love

Salam
.
.
Hi guys
Did i tell you that we went to Paris for our honeymoon
.
Crazy isnt it
.
Even crazier bila sambung from Paris continue our honeymoon to Granada and Barcelona before heading back to Paris
.
Dan tak lupa singgah ke Dubai city selepas dua tahun tinggalkan Dubai
.
AMAZING!
.
Oh lupa, amazing punya pasal, duit ku sudah licin hingga ke dasar kolam!
Uwaaaaa....
.
Enjoy our photos!
.
.

Tuesday, April 10, 2012

Instablog : Bila dua jiwa dinikahkan

Salam
.
.
Tarikh : 19 nov 2011
Venue : miss d home, kuala lumpur
Event : pernikahan mr h + miss d
.
.

Instablog : satu minggu sebelum menjadi suami

Salam
.
.
Date : seminggu sebelum menjadi suami orang
Venue : berjaya time square
Event : ini last outing as a bachelor ni. After a series of bachelor party celebration, dari kl sampai ke sabah sana. 7 days to go, dup dap dup dap..
.
.
Berjaya juga kuruskan badan khas untuk majlis kahwin, hehehe..