Saturday, November 29, 2008

14 hari indah di malaysia - Part 1





speacial for this post, i will tell a story of 'perjalanan empat belas hari indah di malaysia'. although Dubai is a dream land for most of the architects around the world (and a dream vacation destination for most of us), to me, Malaysia still number one! Blessed with rain and wind, full with green trees, and variety of food choices; it is a beautiful country here in Malaysia..

part 1 : 3 hari indah di kuala lumpur




hmm, ini lah antara shot pertama bila sampai ke malaysia. hard to explain, rasa lega sangat. walau pun baru 6 bulan meninggalkan malaysia, terasa rindu sangat. dan bila nampak familiar faces kat KLIA dan Kl Sentral, rasa syukur sebab dah lama xnampak malay seramai itu (walau di office sekarang memanglah ramai malay pun, hehe).



thinking that maybe i wont be back to malaysia that often, i prepared myself with all the gifts and souvenirs. 50 dubai t-shirts for my siblings, nieces and nephews, key chains for my friends, chocolate and dates, and this beautiful flowers. and of course, bunga ni beli kat KL Sentral saja, kang beli bunga dubai, sampai kl dah jadi bunga kering!





kl sentral dan hujan. yup, one of the little thing that i missed a lot ialah HUJAN!. dan sepanjang panjang 14 hari di Malaysia, almost everyday hujan (cherish the moment, walau basah lencun masa jalan jalan di kl dek kena hujan). hehe. Ingatkan di Malaysia saja hujan lebat, been informed that masa balik ke Malaysia, di Dubai pun hujan turun lebat jugak, siap guruh dan kilat sekali. xdapat lah tengok hujan di gurun tu. meybe next time.





the next day, i went out with miss d and then hang out with a group of my friends. terpaksa kejar masa dan planning the time baik baik, takut ada yang terasa bila xdapat jumpa semua, dan tak dapat habiskan masa secukupnya. memang puas hati dapat jumpa kawan kawan semua walaupun sekejap. dan kepada yang xsempat jumpa dan say hi, sorry banyak banyak. 14 hari di malaysia terasa sangat pendek, nanti kita jumpa bila ada masa terluang.


one of the best thing in Malaysia is MAKAN!! kami makan di Bubba Gum, the Curve. Restaurant ni konsepnya inspired by a film called 'Forest Gum'. Dan merata rata dalam kedai tu ada dialogs atau potongan ayat dari filem tu. dan diorang jugak ada kasi games teka teki berkaitan dengan filem tu, kalau betol dapat la free drinks. memang sedap makanannya, terutamanya dessert. dan memang xkisah lah walau lepas ni berat naik sebab makan, bukan selalu kan..


hady, yusry and fadzly. few days before balik ke dubai, fadzly called me saying that yusry masuk dalam berita harian. at first, im quite shocked. donno masuk paper sebab apa. rupa rupanya, dia masuk rungan 'Lelaki Hari Ini', telling about his life, career and stuff. hahaha, buat saspen saja.




yusry, hady and firdaus.
know them for almost 10 years. since matriculation years back in uia.



part 2 : 6 hari indah di kuala berang, terengganu



ini lah dia askar askar yang dikerahkan untuk menemas rumah. forgot to tell, tujuan utama balik ke Malaysia ialah untuk menghadiri majlis perkahwinan my younger sister, latifah bersama pasangannya ridwan. majlis sebelah perempuan diadakan at our house kat kuala berang, terengganu dan sebelah lelaki di tumpat kelantan. boleh dikatakan semua adik beradik turun ke kampung membantu dan inilah hasilnya, lebih 30 orang anak anak sedara, dipaksa menjadi buruh kasar (dan tak lupa, arkitek juga diturunkan pangkat menjadi buruh kasar - kena paksa basuh rumah, angkut barang, naik moto pi kedai dan sebagainya, hahaha).



selepas proses mengemas, semua orang memberi ekpresi muka keletihan (walaupun sekadar lakonan). yang tengah tengah ialah my younger brother - fakhrur. selalu disalah anggap sebagai member walau jarak umur antara kami almost 5 tahun.





"this is how we dance pop yeh yeh". walau hujan lebat, kami ditugaskan pi sediakan penunjuk arah dan bunga manggar. naik moto tengah tengah malam, dalam hujan, dengan tak pakai helmet. hehehe, seronok betol.



daripada lebih 30 orang anak anak saudara, dua orang ni antara yang paling cantik. noourin dan akaknya fateen. memang girlie habis. suka kaler pink. rambut panjang mengurai. dengan beg tangan mini. pendek kata, ini lah pengaruh cerita 'Gol dan Gincu' di tv tu...



caught in the act. kantoi. tengah orang sebok sebok mengemas, sempat pulak dua orang ni bercinta bawah sofa yang dah diterbalik kan. nasib baik JAWI x sedar..


nuhaa. my other anak sedara.

mata bulat. kening terbentuk. bulu mata lentik. huh, ni dah besar besok sure cantik ni, macam maknya jugak.



disebabkan i'm the only guy yang familiar with Nikon D80, i've been assigned to be the photographer of the day. dengan kata lain, semua orang boleh pose dan masuk gambar, except me. huhuhu. luckily i'm an expert in amik gambar sendiri. so, sori kekawan, gambar sendiri semuanya the same pose. tangan x cukup panjang. huhu.



to be continued...

6 comments:

c i k y u said...

assalamualaikom..been jumping from one blog to another blog, and last i fonud yours..

what caught my fingers to scroll yours is dubai..fantastic city with those buldings...and, u from terengganu...i'm impressed juga..

nothing much la, enjoy dubai and take care..=)

mama vogue said...

aisey..
dok tunggu cerita dating ngan GF..or GF nyer picture ker..xder ke.. **ihiks**...

Kakak Tiri said...

Tido di Kuala berang sangat best!! Sejuk tak yah ekon pun. Huhuhu.

Ada kamu bawak balik budak Nuhaa tu? Kepok gete dok mau ddoh.

payarumput21 said...

Salang Hady..

nape gambo dok molek? dok bape sharp.. kamera molek do'oh.. Guane???

;-p Apa2 pung comey anok buah hok name Nuhaa..

(eheng.. **translate - ehem** .. betul ke grammar kita?? hehehe)

tak sabar nak tunggu gambar2 dari D80 orang tu.. :-)

hady said...

cik yu : selamat berkenalan. i will put more post on dubai city in the future... and there is nothing to impress, im just a kampung boy from kuala berang..

mama vouge : gf? xleh expose banyak sangat, sikit sikit cukup lah

kakak tiri : Nuhaa? dah kembali ke kuala Lumpur dia.. xsangka dia ada peminat. :)

paya rumput : grammar? belasah saja dong.. D80, nantikan kemunculannya... hehe

aizura said...

salam...
blh tahu Nuha tu anak Sarirah ke..? saya classmate sarirah masa tok jiring..4C dan 5C...
camne nak kontek irah yer..kim salam ke dia..dr saya aizura/ura..Nagasaki..Japan