Friday, December 25, 2009

prelude : Top 5 in Hady Rashid's Life (Version 2009)

akan datang
.
top 5 in Hady Rashid's Life
to wrap up the year of 2009
and to welcome the new year of 2010
.
this bumper EDITION will out
before 1st January 2010
.
nantikan kemunculan nya..
.
.
.
.
.
.
ahahaha, ok, aku tau
bunyi nya sangat poyo
tapi sangat sangat lama tak update blog
rasa nak karang panjang + panjang + panjang
.
er.... ada orang baca ke?

Friday, November 6, 2009

phuket 2009

here we go!
puttasa hotel

the lounge


the not so handsome model


the paradise


the mirror


the beauty


the yoga session


the swimmer

the survivor


the beach

the walk


the nite life


the truck


the guy that has no money


the shopping spree


the pose konon konon sedang shopping


the goodbye



Sunday, October 18, 2009

pengembaraan pulang Dubai-KL-Kuala Berang

.
"i want to know what love is,
i want you to show me..."
.
.
" you want to have fish or chicken, sir?"
pertanyaan dari pramugari Singapore Airlines memecah keheningan malam
hady yang sedang terbayangkan kemeriahan berhari raya di kampung
sedikit terganggu, dan cepat cepat menjawab


"chicken please.."
.
penerbangan kali ini agak kurang selesa
mungkin kerana ini adalah kali pertama dia terbang pulang menaiki Singapore Airlines
kebiasaannya Etihad Airlines, tetapi kerana harga tiket yang melambung tinggi sempena hari raya, dia terpaksa akur
atau mungkin juga kerana skrin movie yang agak kecil - dan pilihan filem yang sangat membosankan
(ok, sebab sebenar ialah pramugari2 singapore airlines ramai yang tak lawa! haha)
hady akhirnya sekadar melelapkan mata
di fikirannya hanya satu, mahu lekas lekas menamatkan perjalanan pulang 8 jam ini
hanya transit seketika di kl, sebelum menyambung penerbangan domestik ke kuala terengganu
"ah, seronok nya sempat berbuka di kampung nanti...."
dan tidak terlintas langsung di fikirannya, apa yang bakal diharungi
.
ini lah kisah perjalanan pulang yang sepatutnya sangat mudah
tetapi bertukar menjadi begitu payah!
.
................
.
jam menunjukkan 7 pagi
udara singapura terasa segar
dapat mendengar pengumuman di dalam bahasa melayu di airport
cukup menceriakan rakan seperjalanan
hanya dua jam transit di changi airport, hady kembali meneruskan perjalanan ke kuala lumpur
iya, semuanya berjalan lancar
atau sekurang kurangnya 'nampak lancar'
.
tepat jam 9.30 pagi, dia dan rakan sampai ke klia dengan selamat
teruja!
tiba masa untuk melalui automatic gate immigration
passport dimasukkan ke dalam auto-machine
"ah, gagal.."
cuba, dan cuba lagi untuk 5 atau 6 kali
"ah! masih gagal!"
pegawai yang menjaga kaunter memberi isyarat untuk datang menemuinya
semua rakan sudah melepasi imigresen, dan hady masih tercegat menunggu
pegawai mula memeriksa passport
dan kemudiannya merujuk kepada ketuanya
ketua pegawai imigresen memeriksa di skrin komputernya selama beberapa minit
sebelum memberi isyarat dan bertanya
"awak tahu kan apa yang tak kena?"
dan hady sekadar mengangguk
dan bermula lah siri 'amazing race' sebelum raya
.
"Awak kena jelaskan BAYARAN PTPTN, nama awak sudah di BLACKLIST dan awak TAK BOLEH TERBANG KELUAR DARI MALAYSIA sebelum MEMBUAT FULL SETTLEMENT!"
.
dan hady hanya tersipu malu...
.
................
.
flashback : dua minggu sebelum pulang ke malaysia
.
muka hady pucat
dia baru sahaja membuat checking di imigresen online dan ternyata namanya telah disenaraihitamkan - tidak akan dapat keluar dari malaysia jika tidak melangsaikan hutang PTPTN secara penuh
setelah beberapa panggilan telefon dibuat ke Malaysia
dia mendapat tahu yang jumlah keseluruhan ialah RM19, 600
dan harus di bayar lump sum!
.
misi : menjelaskan bayaran PTPTN dalam masa 4 jam transit di KL
.
detour : KLIA - Tabung Haji (untuk keluarkan duit cash 20k) - KL Sentral (bayar di kaunter PTPTN) - LCCT (terbang balik ke terengganu pada jam 1.30ptg) - sampai ke terengganu boleh berbuka di rumah
.
dan siapa tahu, misi yang sebegitu mudah telah bertukar menjadi disaster!
.
.

................

.

to be continued

Monday, October 12, 2009

prolog : pengembaraan pulang dubai-kl-kuala berang

prolog
............
dan hady terduduk lesu
perjalanan yang memakan masa 8 jam tadi
kini terhenti tertunda dari disambung lagi
dan kaunter air asia di kl sentral menjadi saksi
hady bakal ditinggal kapal terbang sekali lagi
............
p/s : ah, lagi dua tiga hari kita baca kisah penuh ya.. kasi panaskan badan dulu, haha..

Wednesday, September 9, 2009

"kalu berani, meh jumpa belakang asrama!!"

tahun 1993
.
.
tahun ini hady berusia 13 tahun. buat pertama kali nya dihantar ke sekolah berasrama yang agak berprestij di terengganu. manakan tidak, majoriti pelajar yang menjejakkan kaki ke sekolah ini rata rata nya berkelulusan 4A di dalam UPSR. boleh dikatakan antara sekolah terbaik di terengganu ketika itu. punya guru guru yang terlatih, fasiliti yang lengkap, dan asrama yang selesa - sekolah ini antara sekolah rebutan di zaman nya.
.
punya raut muka yang 'innocent' dan perangai yang agak peramah, hady cepat saja mendapat rakan rakan baru. ditambah pula, kakaknya yang tua setahun darinya merupakan gadis idaman di sekolah dan asrama, dia pantas menerima tempias kakaknya. berbanding rakan yang lain, dia menerima layanan baik dari pengawas dan gangster sekolah. (ok, sebenarnya pengawas dan gangster2 sekolah ni semuanya peminat kakak, so, kalau nak ambil hati kakak, kena lah ambik hati adik nya dulu.. ahahaha..)
.
dalam ramai ramai kawan, ada seorang rakan sebilik, mr S, yang tidak puas hati. asalnya sekadar bergurau, makin lama makin menjadi jadi. pelbagai gelaran buruk dilemparkan. dan benda benda tidak benar disebarkan kepada rakan rakan. mulanya hady setakat sabar, tapi bila keadaan makin teruk, dan dibakar dek batu batu api, akhirnya dia hilang sabar.
.
bermula dengan pergaduhan mulut, ianya semakin melarat. masing masing punya penyokong di belakang (ya, seronok saja penyokong penyokong ni jadi bahan bakar).
hinggalah akhirnya mr S meninggikan suara,
"kalau berani, meh jumpa belakang asrama!! gochoh!!"
(sila rujuk kamus bahasa terengganu : gochoh = bertumbuk)
hady yang hatinya sudah cukup panas tanpa fikir panjang terus menjawap
"ah, gochoh pung gochoh ah! lepas asar! belakang asrama!"
(tu dia... nak buat jahat sempat lagi cari timing lepas solat.. ahahaha..)
.
detik demi detik berlalu
masa yang dijanjikan semakin hampir
dan hati hady semakin kecut
mana taknya, dia bukan nya reti taek won do
waima, bertumbuk pun tak pernah
dan pihak lawan pulak adalah pesilat yang aktif di sekolah
dub.. dab.. dub.. dab..
.
solat asar sudah tidak khusyu'..
.
bacaan ma'thurat sudah berterabur dan kelam kabut
.
ketika taalim di bacakan, dada sudah berdegup kencang
.
"matilah aku kali ni...!"
.
dan masa yang ditunggu sudah sampai
.
TIBA TIBA........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"ini ada satu pengumuman.
kepada semua pelajar, harap tumpukan perhatian.
selepas asar semua pelajar diwajibkan menyertai GOTONG ROYONG. semua diwajibkan hadir!"
.
.
.
.
sungguh anti climax! si hady baru aja nak tunjuk skill bertumbuk!
(ok padahal kecut perut terus hilang! LEGA!!!)
.
cuba bayangkan kalau jadi sessi 'gochoh'
dah tentu muka jadi seperti di bawah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

sungguh tak macho!

Monday, September 7, 2009

beautifully imperfect


Yasmin Ahmad 'Funeral' Ad - Click here for funny video clips

... in the end
it seems
small things that you remember
a little imperfection
that made them perfect for you..
.
.
.
what a sweet clip, dont you think so?

Monday, August 24, 2009

kisah tak sempurna

.
already gone
.
remember all the things we wanted
now all our memories they're haunted
we were always meant to say goodbye
.
even with our fists held high
it never would've worked out right
we were never meant for do or die
.
i didn't want us to burn out
didn't come here to hold you, now i can't stop
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
i want you to know that it doesn't matter
where we take this road someone's gotta go
and i want you to know, you coudn't loved me better
but i want you to move on so i'm already gone
.
looking at you makes it harder
but i know that you'll find another
that doesn't always make you want to cry
.
started with a perfect kiss
then we could feel the poison set in
perfect couldn't keep this love alive
you know that i love you so, i love you enough to let you go
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
i want you to know that it doesn't matter
where we take this road, someone's gotta go
and i want you to know you coudn't have loved me better
but i want you to move on, so i'm already gone
.
and you derserved a better person.....
.
.
.
.
.

Sunday, August 16, 2009

dunia photography 1

title : "night and tale"
location : musandam, oman



title : "i believe i can fly"
location : musandam, oman


title : "will i win?"
location : abu dhabi, uae



title : "i'm just another bouquet of flower"
location : dubai exibition centre, dubai



title : "penjara"
location : fujairah, uae




title : "bila si dia merajuk..."
location : kuala berang, malaysia





title : "bila matahari terbenam"
location : musandam, oman




title : "light up my soul"
location : medinat jumeirah, dubai





title : "selepas subuh di dubai"
location : highway dubai-oman




title : "bayu laut"
location : dubai atlantis, dubai




title : "lonely"
location : musandam, oman

.
.
.
.
.
.
.
.
ah, all of you are welcomed to give comments and critics on my photos.
.
so, which one is your favourite?
.



Saturday, July 18, 2009

the adventure of crab hunting : aku bukan pilihan hatimu

prolog

.............
jika memang diriku

bukanlah menjadi pilihan hatimu

mungkin sudah takdirnya kau dan aku

takkan mungkin bersatu

.............

semuanya bermula dengan hanya cebisan idea

dua tiga orang berborak - pengalaman memburu ketam satu tahun yang lepas

mulut bercerita ke telinga, dan disampaikan kepada rakan lain

dari bual kosong, dua tiga orang terus mencadang

apa kata kalau tahun ni, kita pergi memburu lagi!

(iya, bunyi macam seronok - macam lah nak memburu harimau)

dari dua tiga orang, virus memburu terjangkit kepada 12, 13 orang

tanpa disedari, cerita memburu terus merebak

sehingga akhirnya mencecah 30 orang! dan here we go...

the adventure of crab hunting, di tanah arab!

.............

perjalanan dimulakan jam 9.30 malam - disertai 1 buah bas dan 2 buah kereta

misi utama ialah memburu ketam dan anak anak ketam sehingga pupus

(maklumlah, 30 orang - sure lepas ni yang tinggal cuma bayi bayi ketam sahaja)

lokasi tempat pemburuan ialah Umm al Quwain - lebih kurang 1 jam setengah dari Dubai

semua pemburu (hahaha, bunyi macam best kan?) berkumpul di The Palma Beach Resort

pusat kepada aktiviti memburu halal ini - dari sana pemburu pemburu menaiki bot ke pantai tempat hidupnya ketam ketam liar..

iya ketam ketam liar, sila berwaspada!

..............





kelihatan para pemburu yang rakus kan darah ketam (ok, ketam ada darah ke?)





sila maafkan pemburu ini, orang lain excited, dia tertido - tanda tanda seorang pemburu yang hebat!


...................

sesampainya ke lokasi

semua pemburu tidak melepaskan masa yang ada

kawasan ditanda - barang barang di campak ke tepi

dan semua pemburu memulakan aktiviti utama...

belum start memburu ya, aktiviti utama ialah MAKAN dulu, haha..

perut kena penuh, baru hati gembira kan?

...................


tak guna beribu ribu patah bercerita

kalau tak disaksikan sendiri

pemburu pemburu ganas tak berhati perut ini semua beraksi...


sekandar dan harris yang gigih menunjukkan muka bengis pada ketam




hady yang belum berputus asa walau haram seekor ketam tak mahu melintas lepas sejam setengah memburu - diorang ni pergi party ke hah?




ini adalah bukti bahawa tiada racism di tanah arab - ketam di sini sama aja rupanya macam ketam di pasar di kuala berang



hairul dan azhan antara yang pergi memburu ikan - memandangkan semua ketam menghilangkan diri pergi party



walau cuma empat, lima ekor ketam sahaja yang ada keberanian untuk muncul, life must go on. so pemburu pemburu teruskan hidup dengan bbq ayam, udang, ikan hasil buruan di pasar...




mereka mereka yang berlakon rajin di dapur.. hahaha..




semalaman bermalam di pantai memburu, misi gagal, tetapi dapat menghirup udara dingin pagi sudah cukup menyenangkan hati




razak, losh, eryanti khusyuk yang memerhati matahari terbit




lokasi tempat kejadian - bersebelahan dengan pelabuhan - patut la semua ketam merajuk hati!





salehuddin menunjukkan bukti kewujudan ketam


para pemburu yang menyertai sesi pemburuan



jaga kau ketam, tahun depan kami datang lagi dengan skill skill terkini...






sampai juga akhirnya dekat piramid, one of the world wonders.. eh, kejap, piramid sejak bila ada dekat dubai?





iya, tak payah buat tekaan, kami bukan boyband


gerun juga masa lawan dengan naga kepala tiga tu. harry potter takde, dia pi tolong albus dumbledore cari Voldermort, so kena la lawan naga ni sorang sorang...


akhirnya dapat jumpa the mermaid... happy ending at last

...............

jika memang diriku

bukanlah menjadi pilihan hatimu

mungkin sudah takdirnya kau dan aku

takkan mungkin bersatu

.............

dan lagu ini ditujukan kepada cik ketam

kita memang tak ditakdirkan bertemu... :p