Wednesday, March 4, 2009

desert safari escapade

a month ago, our beloved management did implementing a new office rules. all of us have to work 6 days a week (full day) and the only off-day is on friday. since then, most of us do not have an ample time for ourselves and no ample moment to explore dubai to the fullest. pendek kata - friday is a day of sleep - friday prayer - sleep and sleep.
after a while, staying at home a.k.a sleep all day long became a dull escapism method. we need a new method to escape from the craziness of workload that we have. Its time for.... DESERT SAFARI!
No! No! its not like what you are thinking. saya bukan pergi tengok gajah, monyet, ular atau keldai di padang pasir! desert safari or also called dune bashing is a form of off-roading - using off-road vehicle to explore sand dunes. so, kirim salam lah sama itu monyet monyet. kami pergi main pasir, dan ahem ahem, tengok belly dancing.

aksi ganas four wheel drive di padang pasir
woke up and get dressed. around 9am we gathered at the compound of our apartment. 13 of us. this is my first desert safari experience. i can feel the excitement. two 4-wheel drive picked us up and drove us to Ras al Khor - the nearest desert. on our way, the vehicles had a pit-stop near a petrol station. i took that chance to buy an apple for my breakfast. and guess what. that apple cost me dirhams 6 for just 1! damn.



walau tak puas hati dengan harga epal, tetap memberikan pose poyo di depan kamera..


the journey continued. after 30 minutes, the vehicles started to drove us off the road and crossing the desert. similar to auto-racing, experience and skill is required to manoeuvre the 4-wheel and to prevent accident. seram juga sebab pernah ada kejadian 4-wheel terbabas dan ada yang terkorban. but of course, the skills kena ada pada driver saja. people like me, we just need to have a 'sleep-in-a-4wheel drive' skill sahaja. hahaha.

di salah satu stop point di tengah padang pasir. the best thing is that, this is the end of winter, so its neither too hot nor too cold. the weather been so nice to us.


upon entering the desert, it is common to meet and move with a pack of vehicles and a group of people. the main reason for this is to prevent the vehicles from losing track of direction and getting lost. iyalah, kang tersesat di padang pasir, mana nak cari makanan? sini dubai, takde lampu ajaib aladdin..

what are they doing here? having a party?


part of the trip members. i'm in the middle, men in black!


this is desert safari (referring to these fellas that pose just like safari-animal)



during the stop-over, we had a chance to try sand-boarding. obviously we cant do any snowboarding here in the middle of the desert, but sand-boarding is not bad at all. one thing for sure, i dont have any talent as a professional sand-boarder as i fell down on my first try. iya, terduduk depan ramai ramai orang yang beratur tu lah. nasib baik muka memang jenis tebal. relax saja buat buat kool.



me. after the fell-off incident. safe and sound.




azizi and me. like milk and hot chocolate! i mean the skin.



we continued our journey - headed to the arabian camp in a middle of the desert for a dinner treat. again crossing the bump and dune. at this point, i felt a bit dizzy - try to snap photo while cruising the dune. but honestly, rasanya dune-crossing ni kurang menegakkan bulu roma sebab dah selalu sangat naik roller coaster. so, dalam 4-wheel drive tu, hanya seorang saja yang beriya iya menjerit. yang lain kool saja. sudahnya, yang beriya tadi malu malu sendiri. huhuhu..




me and the unta. riding camel was damn adventurous compared to 4-wheel drive. i swear!




menyedut udara nyaman sejuk sejuk suam..




masa yang paling ditunggu tunggu..... MAKAN!!
(paling ditunggu bukan belly dancing - tapi makan!)


the food was good.
the drinks were good.
and its time for us to watch the one and only...
SHAKIRA!
...............
no, i lied. hahaha.
there was no shakira!
but there was a belly dancer - with a look of kylie minouqe...




the woman in a red dress.. malu malu pula dia nak tunjuk muka!




tadaaa! you guys out there must be dying to watch a sexier and hotter photo rite. sorry, kamu semua di bawah umur, jadi kena tengok gambar gambar sopan ini saja ya.. nanti mak kamu marah, ok?

an entertaining journey and event! had fun and satisfied with the trip. i'm done with the safari thingy. tomorrow, i will try a new experience, that i have waited for so long. its time for SNORKELING IN DESERT LAND!
cant wait!

20 comments:

- m!ss_yaNa - said...

sy dah cukup umo..!!
hehe ~~

Jumper said...

Your belly dancer was sexier & looked younger than the one I saw in my last desert trip. But I'll be going again this coming April and I hope I'll get lucky.

On the nature front, wasn't the sand felt so soft in your hand and its color was wildly red with the sunset reflection? Apart from the dancer, these are the other things I recollected while reading your entry.

Glad that the apple didn't spoil your whole day..ha ha ..

Mohd Hazaruddin said...

salam hady ...

waduh waduh waduh ...
nonton belly dancing ya!
jangan lebih-lebih ya ...

gue cemburuin ...

(bahasa indon versi tak jadi)

Take care!

pal7 said...

hady..saye budak sekola tp da ukup umo..leh kan nk tgok jugak..hehe

Syamsulfaiz said...

I have never done this desert safari. Nak kena survey ni.

belly dancing and food...I choose both plus shisha !

JimeMalek said...

jelez lah org tgk
slr dier!
: (

wuuuuuuuuu~

aYuNi said...

mak aih.. besh nye kat pdg pasir tuh..jeles nye saya..! ):

dammit said...

whoa mesti best jalan2 kat pdg pasir tu. ramai betul yg ikut(kalau tengok dari gambar). oh, kamu patut tambah, the dancer was good, kot? haha

ab geldofg said...

wah bst

yong said...

saya pun pernah pergi yang trip safari ni!
best nye ! miss those old day ...

AmirHaddatsa said...

heh! ble nk bwk blik seko unta kat sni?? nk ride jgk!
hoho mmg best life hadi kat sna..

hady said...

miss yana : iye ke dah cukup umur tu? bak sini IC nak tengok..

Jumper : yup - quite young i guess, and not to forget - she has this kylie look. except that she has a 'bulging' six pack. weird.. and yes, the sand was so soft - macam pasir pantai..

hazard : belly dancing sangat menghiburkan. especially bila dia start ajak penonton naik ke stage dan kena paksa ber belly dancing jugak.. jangan risau - tiada aksi dahsyat... Label U (Umum).

Pal : dah nama nya budak skolah, kamu kena concentrate kat studi kamu, jangan terpesona kat belly dancer, ok. hahaha..

Syamsulfaiz : u should try, at least once. boleh tahan, dan just go and have fun. kalau nak lagi adventure, ambik yg overnite package pun ok. boleh camping tengah padang pasir..

Jime Malik : jangan la jeles jeles.. sekarang Slr dah mampu milik.. kamu start kumpul duit dari sekarang, akhir tahun dah boleh beli.. :p

ayuni : jangan jeles jeles. kamu muda lagi. banyak tempat lagi kamu boleh visit. eh, teringin la nak ke greece. jom!

dammit : the dancer was good? hahaha. ayat itu bunyi nya macam lain macam..

ab geldofg : boleh tahan la. ok. eh, kamu di malaysia ke sekarang? balik for good?

yong : hello. bila kamu pergi? desert safari di mana? kenapa x ajak saya?

amir hadatsa : hahaha, nak bawak balik unta payah - kena masuk kargo.. life kat sini sama macam malaysia juga.. cuma part yang x best pun banyak kat sini - tapi saya tak cerita.. kalau cerita nanti kamu stress.. hehe

a.b geldofg said...

aku balik for bad . not for good hehehehe

Zakiah Ponrahono said...

HADY...

Tahniah utk anak sedara kau. Bukan kaulah tapinya...

BAGI DIA LAPTOP. hehehe. Tapi kau kena gaklah tengok budget kan...

Handphone ke? MP3 ke...

Benda2 yang lebih kepada Gadjet tuk dia further study arr...

KAMERA DIGITAL pun ok.


:D

Q said...

fergh! serius jeles gile seyh! ok bab 4 wheel...aku da biase r naik..xheran pun! kakaka! amacam ade nada berlagak x?

ok bab belly dancer..ok tu aku mmg jeles lg sekali..

owh camera kau bg aku pinjam nnt..hahaha..

kl bazaar said...

wah..hadi... tengok belly dancing tuh..sekali pandang jer kann... (kalu sekali pandang dimaafkan...)hahahahahaha

cabincrew are here to kick ur ass said...

lagi best dari rollercoster kan?rasa mau tercabut jantung woo..

yong said...

hahaha...
i visit the desert safari escapade last year !
in Dubai also !

hady said...

ab geldofg : balik for bad? kesian politician2 malaysia. sejak ko balik, asyik kena kutuk saja dalam blog ko.. haha..

zakiah : thanks for d suggestion. er, handphone aku rasa dia dah ada la.. bebudak skang lagi advanced! nanti aku fikir cadangan2 lain ko tu..

Q : hahaha, mana sama dude. 4wheel ko masuk ke site saja. bukan seronok, tapi stress tu...
belly dancer? kalau nak, jom melawat aku kat sini dulu..

kl bazaar : ahah, tepat sekali, sekali tengok saja, kira dimaafkan la kan? er.. kalau tengok melalui lensa kamera, apa cerita plak?

cabincrew : yesss... jantung nak tercabut dan kepala ku fening fening lalat...

yong : so, bila lagi nak pi second time? skang la the best time.. (saja nak racun sikit..)

yong said...

haha......
anyway it is a nice trip !
kalau ada peluang nanti...saya akan pergi lagik !
nanti kalau pergi saya bagitau! hahaha...