Saturday, June 20, 2009

top 10 dubai summer surprises (part 1)

"relax, take it easy
for there is nothing that we can do

relax, take it easy

blame it on me or blame it on you"




tired of being a polar bear that hibernate in summer (er, supposedly hibernate in winter) dan hanya berkurung di rumah - i decided to get out and enjoy the dubai summer. dan sempena one more year to live in dubai, i have listed down 10 top activities that i will try my best to enjoy. remember, relax and take it easy rite. so, here we go, 10 activities! 10 aims. mission to be accomplished during the next 12 months. siapa siapa berminat, jom join sama sama!



Burj al Arab Dinner


sudah berangan angan mahu dinner di sini sejak tahun pertama sampai dubai. tapi ada saja halangan. people said that the price for lunch or dinner here is damn expensive. and of course, it is 7 star hotel. dont expect the meal sama harga macam kedai mamak kan. and the most important is the breathtaking view - priceless. survey the dinner price, few days ago. well, depends on what you want, Tapas can go as low as Dirham 175 per person. Tea up to Dirham 295 per person. and dinner starting from Dirham 450 ke atas. alamak, sapa nak join kena bayar sendiri la ya.. tak dapat nak belanja.


the aerial view of Burj al Arab




salah satu option ialah barbeque di restaurant mengadap Burj al Arab



dalam Burj al Arab pun ada aquarium, tapi tak sebesar Atlantis





Fitness First Gymnasium

joined California Fitness few years ago. terbengkalai di tengah jalan. alasan : kerja banyak, busy. joined True Fitness 2 years ago. terbengkalai di tengah jalan. alasan : dapat offer kerja di luar, kena freeze the gymnasium account. 2 weeks ago joined Fitness First BurJuman. no more excuses. will maximize the gym to the fullest. the facilities + classes semua cukup lengkap. swimming pool. gym facilities. sauna. steam room. kickboxing- exercise class. yoga class. even dancing class - all available. kalau tak dapat six pack juga after 4 bulan, memang nak kena belasah!





Atlantis Water Theme Park

dulu di kl memang gilakan theme park. Sunway lagoon sudah pergi banyak kali sampai bosan. Genting Theme park pun dah selalu sangat. Pedas theme park pun dah pergi (ok, kecik sangat tempatnya, sampai aja macam, what the heck???). so this time around, no matter how busy - or takde orang nak ikut pun, Atlantis theme park mesti kena pergi. and my heart beat faster bila dapat invitation email dari Atlantis for a Cool Summer Nights at Aquaventure Waterpark - be cool this summer at the largest waterpark in the Middle East. only this 25th June 2009. 8pm till 12am. whats over there? 10 slides and rides. drinks garden.splasher family play area. food stations. night market. face painting. jugglers and fire eaters, dolphin exhibitions, fireworks, shisha and live music. hah? tempting tak?


Atlantis Aquaventure Waterpark aerial view



best kan, kalau cermin tu pecah, terus kena makan dek jerung




one of the slides, wah!!! kena pergi, kena pergi!!





to visit F1 island


adakah saya seorang F1 Fanatic? the answer is no. but the fabulous architecture of Yas Island made me thrilled to go and watch the F1 Race in Yas island, Abu Dhabi this coming september / october. what is being created on Yas Island is spectacular. cuba bayangkan, 2500 hectare island strategically located between the coast and the city of Abu Dhabi and Dubai, with a range of world-class hotel, theme park, golf courses, mega malls, apartments and villas and much more. not enough? the island also have the world's first Ferrari Theme Park, Ferrary World Abu Dhabi (which sekarang under construction). want more excitement? the warner bros theme park and Yas Water park will be there too! ok, i'll explain about Yas Island in another blog entry.




conceptual idea of Yas Island




the F1 track, kool kan bangunan dia


conceptual image of the Ferrari Theme Park




haa, ini baru list 4 aktiviti, dah tak cukup tangan. nantikan lagi enam aktiviti - pasti tak cukup duit pulak kali ni. hehehe..




to be continued







16 comments:

dammit said...

gila lah. lanskap kat situ cantik2. Satu hari nanti kena jejak kaki sana. Kalau mahal sangat, jejak kaki sudah lah. haha

kerol said...

semoga 10 target tue dpt di capai..12bulan lagi..cepat..cepat..

Syamsulfaiz said...

Waw ! I have never met a person who is into water theme park. That is very cool ! I have never been to any water theme park myself. Perhaps i can join you for my first in that Atlantis aquapark.

mother of two said...

teruskan usaha.. !!!! :)~

pal7 said...

hady..
cari duit byk2..
blanje aku mkn kat hotel tu ok..hehe

ms.StellaMcCartney said...

waahhhh nice water theme park!!...

is there any slides yang terus masuk dalam laut with white sharks waiting to play around? huahahaha
must be really cool if dubai offers that! very challenging! hahaha (i sound really psychotic..am i?) jealous sebenarnye!!

may u get to have all the experience encik hady...

hady said...

dammit : insyaallah. mesti datang tau. tapi kalau datang bila station metro dah siap, lagi besh. murah je nak jejalan.

kerol : hehe, dalam sepuluh target, at least satu dah tercapai. huhu. sudah masuk gym! yeah, 7, 8 dan lapan lagi...

syamsulfaiz : hah? tak pernah pergi water theme park??? kata ROCK? kalau rockers, kena la main slides yang ganas ganas dan mendebarkan tu.. haha

jumpa di Atlantis. tiket ada jual kat Virgin Records, ok.

mother of two : ye, sama sama kita berusaha di gym. hehe.

pal7 : kamu punya pasal, takde hal punya. nanti kalau aku balik malaysia, cakap je nak makan kat mana, setel!

miss stella : hahaha, kamu tak boleh ikut! sebab nanti saya segan mahu pakai sexy sexy tunjuk sixpack ni.. (erk, ada sixpack ke?)

Anonymous said...

nih off topik..

nanti cerita la pasal kisah seram
main spirit coin tu..

thanks.

-adi-

Kembara Musafir said...

Tauke... pegi Fri brunch kat Burj al Arab lagi berbaloi la tauke... AED500 satu kepala, dari jam 10 pagi sampai jam 3ptg... makanlah sebanyak mana sampai nak termuntah2 pun boley... ambil juices jer (included)... jgn order adtnl drinks (extra weh... Voss mineral water satu botol 1.5l regenya AED55... jgn tak tahu...!)... lepas tuh, tentu puas sampai nak tengok gambo Burj al Arab pun dah tak sanggup dah...!! alaaaa... ponteng satu jumaat jer... hehehe...

zafi said...

Outstanding!
InsyaAllah planning to go there soon.
i cant wait for the 2nd part! :)

pal7 said...

hady..
bila nk balik msia?..
xsabo nk kene belanje nih..hehe

Jumper said...

Hady,
Good luck with your 6-pack mission. I'm half way through it at FF Ibn Battuta. Perhaps one day I'll visit FF Burjuman. How big's the pool there??

JimeMalek said...

HADY ! lme xchat laah! : )
weeehuu
and and
F1 tuh sgt cool woo! XD

FRoS Salleh said...

bestnyo. will definitely go there. tumpang lepak umah ko leh? hehe

hady said...

adi : ok.. lepas cerita pasal crab hunting, saya cerita pasal spirit of the coin ok?

kembara musafir : ahah, yang kena ponteng jumaat tu yang payah sikit tu.. dah lah sekarang ofis ada friday shift sebulan sekali - dah terpaksa ponteng jumaat sekali sebulan - tengah tengah site camana nak ke masjid?

zafi : nak datang mai la masa winter.. takde lah berpeluh macam swimming.. huhu..

pal7 : inysaallah nanti raya balik dua minggu (kalau takde aral melintang). so, nak belanja kat ne? kl atau kuala berang? set!

jumper : haha, sama sama kita berusaha mencapai mission impossible itu! burjuman punya pool quite big. ada lah 4 lane. 100meter kut.

jime malik : iye, agaknya kamu sedang sibuk concentrate for SPM kut.. itu yang busy semacam tu..

fros salleh : boleh, takde hal.. tapi sini umah bujang lah, share satu rumah 4 orang. ok?

p.a.k said...

burj al arab mcm 1 of building kat watersport presint6 putrajaya....