Monday, May 3, 2010

heartless rome - part 1

.
.
in the night, i hear them talk
the coldest story ever told
somewhere far along this road
he lost his soul to a woman so heartless..
.
.
lokasi : Milano Central Railway Station
waktu : 11 malam
.
keretapi TrenItalia baru sahaja memulakan perjalanan malamnya
dada hady masih berdegup kencang
dia nyaris nyaris ditinggalkan keretapi
gara gara tren yang tiba di platform 11
walaupun di tiket tren sepatutnya menunggu di platform 13
berlari sambil menggalas backpack luggage besar
di malam yang sejuknya mencecah 14darjah celcius
di usia 29 tahun, memang agak mencabar
dan perjalanan kali ini hanya berseorangan
dua rakan sudah ditinggalkan di Milan - mereka akan meneruskan perjalanan mereka ke Amsterdam
hady pula kini menuju ke kota rome
sebelum terbang pulang ke dubai
.
fikiran hady melayang
mengenang kembali perjalanan backpacking merentas italy yang penuh warna
bermula di Kota Rome 10 hari yang lalu
dia dan dua rakan menjelajah kehebatan senibina rome
mengintip kerahsiaan Vatican City
mengukur condongnya Leaning Tower of Pisa
mengimbas zaman renaissance di Florence
berangan romantis di kota Venice
dan mengakhiri dengan aktiviti utama
menghabiskan segala duit dan harta yang ada di Kota Milan
.
dan perjalanan malam diteruskan
TrenItalia bergerak deras
.
.........
.
jam menunjukkan 7 pagi
udara pagi Rome yang segar menghilangkan kepenatan travel selama 7 jam
hady yang sudah sampai ke destinasi
cepat cepat menukar tren, kali ini menuju ke lapangan terbang antarabangsa Fiumicino
dalam perjalanan ke airport, Iphone hady berbunyi
message diterima dari rakan di Milan
"hady, flight kami cancelled until further notice ; which tak tau sampai bila and probably not today. most Europe airport affected. all because of the volcano ash"
dan bermula lah drama mendebarkan...
.
...........
.
tanpa sempat mencuci muka
hady terus berlari lari anak ke kaunter check-in
jam menunjukkan 9 pagi
masih terlalu awal untuk check in
maklum lah penrbangan Qatar Airways pada jam 12.25 tengahari
tapi demi keselamatan, baik juga dia cepat cepat mendaftar masuk
beratur dan menunggu giliran
sedikit berdebar apabila melihat carta penerbangan
hampir 80% penerbangan cancelled
alhamdulillah, penerbangan Rome-doha-dubai nampaknya expected to depart
dia sedikit lega
counter officer disapa, tiket diserahkan, dan beg juga ditunjukkan
dahi officer sedikit berkerut
.
"is there any problem, mem?"
"just wait for few minutes sir, i will check this"
.
ah, sedikit lain macam!
.
dari beberapa minit, berganjak kepada berbelas belas minit
da akhirnya keluarlah ayat keramat
.
"i'm sorry sir, your name is not in our passanger list! all of our flights today are full and you need to buy another ticket maybe tomorrow. there is no way for you to get any seat today. no way! "
.
dan hady terpaku!
(duit di poket yang cuma seratus euro digenggam erat)
.
dan tanpa kredit kad, nampak nya hidup hady akan berakhir di Rome
.
heartless Rome...
.
...........
.
dan lagu heartless dendangan the fray pun terbayang di fikiran
.
.
how could you be so heartless?
oh.... how could you be so heartless?
.
.

8 comments:

k.idham said...

starting episod pun tak citer lagi, alih2 da sampai ke babak nak ciao dari italia????? akti klimaks betui..

Jumper said...

Allow me to highlight, "...hidup hady akan berakhir di Rome". WoW, that's is the best of its kind under the category 'over the top' Agree? I have to work harder to beat that, I guess.
Anyway, why lah entry takde photo? You should've known by now some of your fan like me, are simulated visually as much as verbally....
So upload brader, don't be lazy, ok?

pal7 said...

owh..
sadisnya..

saba2..hehe

whitelily zyzyx said...

photo pls.. nk pegi x dapat, so tgok pic jer lah

ms.d said...

emmmmmmmmmm..... mane daaa part 2?

Mohd Hazaruddin said...

Salam,

Love to hear your story!
Lama gile tak contact each other!
Go hady go!

Syamsulfaiz said...

Hady...dont forget to finish this story ! Or are you still in Rome?

hady said...

k idham : hahaha, kalau cerita dari A to Z, nanti ramai yang akan bakar blog ni akhibat kebosanan melampau...

jumper : hahaha, thats soooo mean! mana ada over the top pun. anyway, kali ni sudah upload photos! which one is your best pick?

and why your blog sudah senyap lama?

pal7 : memang sangat sangat sadis.. dan ketakutan sorang sorang!

whitelily / miss d : yup, the photos sudah di upload! sorry for the delay ya guyss...

hazard : thanks for ur support! i luv writing - just that sometimes masa berlari laju sangat, tak sempat nak kejar.. :p

syam : hahaha, i will, of course! its a 'saga' like twilight, kena tunggu lama sikit, haha..