Monday, December 26, 2011

life as a husband

salam
.
.
.
watch out my upcoming new entry post
'life as a husband'
.
.
coming soooooooon
.
.
till then
sila enjoy my recent photos
.
.









Friday, September 9, 2011

A new beginning

Salam
.
.
Setelah berfikir selama beberapa bulan
Akhirnya Hady telah membuat keputusan drastik untuk memulakan sesuatu yang baru
Ubah segala rutin yang ada
Sesuatu yang nekad dan agak mengejutkan
Tetapi ini semuai untuk yang terbaik di masa akan datang
Sesuatu yang perlu untuk jangka masa panjang
.
.
.
.
Iye! Aku tukar kerja lagi!
.
.
Sebenarnya keputusan ni agak mengejutkan semua orang
Terutamanya rakan rakan di office
Mungkin sebab dari pandangan mata diorang
sebenarnya tiada alasan kukuh untuk aku berhenti kerja
Iyalah, setakat ni tiada masalah besar di office
Berpeluang bekerja dengan nama besar dalam bidang perhotelan - AMAN resort
Dapat juga travel ke site di Vietnam agaknya 6-7 kali
Untuk supervise projek
Bekerja terus di bawah director dan kekadang terus berdepan dengan big boss
(ok, kekadang selalu juga kena marah kaw kaw dengan bigboss
Dan kena bebel dengan director)
tapi itu normal lah! Adat bekerja kan?
Dan punya rakan rakan sepejabat yang satu kepala lah
.
.
Jadi, kenapa mau berenti?
.
.
Hahahaha
Itu kena sambung part 2 esuk
Sebab sekarang, mau pergi klia
Mau antar anak buah mau further study ke India - ambik Medic
.
.
So, tunggu...... Top 5 sebab kenapa aku berenti kerja
.
Hehehe, bunyi macam poyo plak!

Sunday, July 3, 2011

My new best friend forever!

Salam
.
.
Disebabkan dah lama sangat tak update blog
Di kesempatan ini
Aku mau perkenalkan
My new best friend forever
.
Sebenarnya kitorang baru je kenal dua hari
Tapi memang tak berenggang
Asyik berkepit 24-7
Naik keta sama sama
Pergi makan sama sama
Lepak kat umah pun sama sama!
.
Dia pun kecil molek aja
Kulit pun lawa
Sedap mata memandang
Bak kata Iwan penyanyi dangdut tu
'yang sedang sedang saja'
.
Ish pendek kata aku mmg dah gila bayang lah!
.
.
Korang nak tengok gam bar dia ke?
.
.
Nak ke?
.
.
Ok jap yer...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Segan ar...
.
.
Ok, aku bagitau nama dia je ok..
.
.
IPAD 2!!!!!!!!!!!!
.
Muahahahhahahahaha

Saturday, April 16, 2011

Kenapa perlu memilih arkitek sebagai teman hidup?

salam


.


ahaaa... baru baru ni sudah terbaca di Facebook satu posting berkenaan arkitek


tentu ramai di luar sana tu tak berapa mengenali arkitek kan?


so, apa kata korang baca artikel di bawah ni


mana lah tau, hati tu terbuka nanti


nak berbesan ngan arkitek


.


ahahahaha


enjoy ok!

.

.

Kenapa perlu memilih arkitek sebagai teman hidup?




1. Arkitek sangat sabar orangnya

.

Bukti: Tak caye?? Dah la pengajian diorang 6 tahun.. Fuuu, memang diorang banyak sangat bersabar. Kalau tak sabar memang tak abes tau pengajian diorang. Dah la selalu kena marah, kena sound, kena 'tembak' ngan client kalau design diorang x best.. Kelebihan: Jadi anda jangan takut untuk marah2kan pasangan anda sekiranya mereka wat salah. InsyaAllah mereka akan sabar menempuh dugaan tersebut. Tapi jangan over sangat, marah-marah sayang tu ok la..

.

2. Arkitek tak kisah berjaga malam.

.

Bukti: Tak dapat dinafikan lagi arkitek terpaksa bekerja hingga lewat malam untuk siapkan tugasan dan assignment diorang. Kelebihan: Nanti kalau baby anda lambat tido atau nak tukar lampin lewat2 malam, jangan rasa bersalah untuk suruh pasangan anda je uruskan! InsyaAllah mereka akan menganggap itu adalah perkara biasa.

.

3. Arkitek adalah lebih romantik berbanding profesen lain.

.

Bukti: Semua benda diorang wat adalah ngan sepenuh hati. Kalau tak, kerja diorang tak 'touching', nanti client reject. Kelebihan: Alamilah gaya hidup bekeluarga macam dalam citer Korea yang anda suka tengok tu! (Opsss!!). Dan selalu-selalulah merajuk, sebab nanti beliau akan pujuk anda dengan sangat romantik! Tapi jangan selalu, nanti beliau tak kuasa nak layan.

.

4. Jimat kos buat rumah.

.

Bukti: Dah terbukti mereka bleh design rumah macam2 pesen.. Kelebihan: Anda bleh suruh ape saja ikut suka hati anda nak rumah cane, dan tanpa bayaran sehingga akhir hayat. Kalau pasangan anda minta gak, sah lah beliau tengah tade projek (pokai).

.

5. Rumah bersepah tak ape.

.

Bukti: Studio dan bilik diorang lagi bersepah! (Bukti berupa gambar tidak dibenarkan disiar demi menjaga imej arkitek) Kelebihan: Jadi anda takyah la bimbang kalau rumah selalu bersepah. InsyaAllah pasangan anda boleh je tahan. Tapi anda jangan selalu wat perangai lagu ni. Kang beliau cari lain!

.

6. Kretip.

.

Bukti: Hasil kerja dan design arkitek memerlukan kretiviti yang tinggi untuk disukai oleh client. Kelebihan: Kekretifan itu secara tak langsung akan mempengaruhi rumahtangga arkitek. Jangan risau, setiap ulangtahun perkahwinan anda akan diraikannya dengan cara yang anda mungkin tak menduga. Kalah citer Korea! (Itu pun kalau beliau tak lupa la).

.

7. Sensitip.

.

Bukti: Mereka perlu sensitif untuk menghasilkan design yang kemas dan teliti. Mereka jugak perlu sensitif dengan persekitaran untuk hasilkan design yang baik. Kelebihan: Kalau anda ade masalah, moody, emo tetiba atau tak seperti biasa, insyaAllah pasangan anda akan perasan. Cuma beliau nak tanya atau biarkan je anda layan feeling, itu saye tak tau la.

.

8. Secure!

.

Bukti: Dalam mendesign sesuatu bangunan, arkitek kena pastikan safety first! Kalau x safety bangunan/rumah tak dapat CF (Certificate of ... ape ntah). Kira sijil layak menduduki la. Kelebihan: Tak perlu lagi risaukan keselamatan anda, anak2 anda, rumah anda dan harta benda anda! Pasangan anda telah pun memastikan semuanya selamat. Andai berlaku sebarang kejadian tak diingini, cari je beliau. InsyaAllah beliau akan cool je menghadapinya. ....

.

Kesimpulan: Justeru itu, apa anda tunggu lagi?? Hahahaha (gelak poyo). Hubungilah mane-mane firma arkitek untuk berkenalan dengan mereka. Haha. Tapi jangan kaco laki orang sudey..

.

Atau, taipkan ON ARCHI dan hantarkan ke ......... (oh nombor belum register lagi)

.

[p/s: artikel ni tade kaitan ngan penulis okeh, penulis budak kos lain]


..


ahahahaha.... jangan mare yer...

Saturday, March 5, 2011

kisah 5 hari di vietnam yang hectic

salam
.
.
beberapa minggu yang lepas merupakan antara hari hari yang cukup sibuk
seperti yang pernah dikhabarkan
sejan 4 bulan yang lepas saya dipertanggungjawabkan menjaga projek resort di Vinh Hy Vietnam
dan sepanjang tarikh itu, beberapa kali saya telah ke Vietnam dan Singapore
bagi tujuan coordination meeting dan melawat site
.
.
25 February 2011 merupakan tarikh yang penting
tarikh tersebut adalah untuk 'mock-up presentation'
khas untuk investor, clients, resort operator dan semua orang penting dalam projek ini berkumpul
dan memberi review terhadap salah satu daripada modul resort
.
.
dan buat pertama kalinya, saya terpaksa mengiringi bigboss ke sana untuk presentation ini
oh tidakkkkk!!
dan kalau kamu di luar sana nak tahu
big name architect punya perangai
sangattttttttt di luar dugaan
travelling with my bigboss ni sangatlah mencabar kesabaran
.
.
dan dipersembahkan, coret coret sepanjang perjalanan
kisah 5 hari di vietnam bersama bigboss!
.
.
perjalanan seramai 3 orang, saya, bigboss dan seorang Interior Designer
.
dari ofis ke KLIA menaiki mercedes kepunyaan boss
.
di KLIA terpaksa membawa semua beg sebagai hand-luggage sebab bos tak suka menunggu untuk luggage claim (usung masuk 3 beg ke dalam plane)
.
di atas plane ke Ho Chi Minh, bos yang di kabin business datang menjenguk di kabin ekonomi untuk minta drawing untuk design review (for god sake? atas kapal terbang ni???)
.
di marah dan di maki oleh bos berkaitan design di atas kapal terbang di business class selama 15 minit! this is epic!!
.
selepas turun dari plane, mood bos sudah bertukar seratus peratus, tanya how was the flight, dah makan atau belum dan sebagainya (memang mood swing)
.
check in ke hotel lima bintang Park Hyatt betul betul di tengah Ho Chi Minh
.
semasa makan malam boss tak habis habis bercerita mengenai 'red wine' dan berkali kali offer untuk minum sekali (hehehe, giler nak minum wine? kang masuk neraka karang!)
.
semasa makan juga bos bercerita mengenai kisah hidupnya, dan rupa rupanya dia dalah anak kepada bekas menteri di Belgium
.
bos berkawan baik dengan VVIP VVIP di malaysia termasuk tun daim, anak anak dr mahathir, pak lah, khairy jamaludin dan beberapa kerabat diraja
.
bila kami order seafood untuk makan, dan waiter ada serve pork, bos naik angin dan terus menengking waiter kerana tidak hormat orang yang tidak makan pork
.
keletihan. terpaksa bangun seawal 4.30 pagi keesokan hari untuk menaiki penerbangan ke Nha Trang sebelum dipandu selama 3 jam ke site! penat wooo..
.
.
bakal bersambung...

Sunday, January 2, 2011

years to come

salam
.
.
selamat tahun baru 2011
.
.
baru baru ini macam terdengar di radio satu lagu dari aizat amdan
agaknya lagu tu bukan lagu baru tetapi mempunyai lirik yang sangat mendayu
dan komposisi lagunya juga sangat bagus
membuatkan lagu inggeris itu ingin dan ingin terus dipasang
.
.
years from now
.
what will i be years from now
what will i wear how will i look
i think too much, i think too much
.
sometimes its scary over thinking
what you have or haven't done
you think too much, you think too much
.
will the rain smell the same
will our loosing trentrous game
and the star much shine
the color seems so blurry
.
will i end up all alone
without a shoulder to cry on
.
what will i be years from now
i have answered them but none have answered me
and when my time has come
i hope my last seconds in this life will have you
will have you..
.
will the rain smell the same
will our loosing trentrous game
and neglect most people views
seems so worthy
.
relate back to the song
what will happen in year to come
.
.
.
top 5 azam hady rashid
in the year of 2011
.
.
.
azam 1 - selamat tinggal emporio armani / dkny
.
since that there is no more 'dubai salary'
no more big buck in the wallet
and no more bonus bonus bonus
i guess kena back to the roots semula lah
dan start berjimat balik
jom teka, by the end of 2011
agak agaknya, berapa dapat disimpan
sape teka betul, dapat hadiah misteri
hehehe..
.
.
azam 2- selamat datang cinta hati baru : honda city yang putih melepak
.
memandangkan cinta lama kepada city 2007 telah beralih arah
si hitam berkilat tu sudah dapat teman baru
rasanya, masanya telah tiba untuk memikat hati si cinta hati baru
oh honda city 2011
sudah tak tahan lagi melihat sexy body putih berkilat tu
cepatlah kau muncul di pasaran
aku mau cepat cepat pikat
dan dating tiap tiap hari ke tempat kerja!
.
.
azam 3 - architecture. architecture. architecture
.
disebabkan tahun ni adalah tahun untuk berjimat
secara rasminya, kenalah tangguh dulu keinginan untuk travel
maaflah paris / london / spain
tahun ni nampaknya tak dapatlah nak menziarah kamu
the only way ialah to perform in the new firm
kerja sungguh sungguh
betul betul ikhlas - dan kena lah sacrifice masa tidur sikit
so that, bos akan hantar to attend meeting overseas
ho chi minh dah. singapore dah.
boss, please hantar ke paris pulak.
please.please.please.
hahaha..
.

azam 4 - project art / andi arshad

tahun ini rasanya mahu concentrate pada hobi photography

walau SLR camera sudah lama tak disentuh dan sudah masuk peti sejuk beku

rasanya, kalau diasah kembali skill skill foto ni, boleh dikembangkan lagi

so, just wait for a new project from me

project art / andi arshad

.

.

azam 5 - i want to be a better person

sepanjang tahun 2010 sudah berjumpa dengan pelbagai jenis manusia

kadang kadang kita rasa kita sudah kenal dengan segala jenis perilaku dan perangai

tapi luasnya dunia ini, kita tidak tahu siapa yang akan kita kenali

dari boss yang perengus dan suka menengking dengan kata kata kesat

kepada manusia yang berhati busuk suka membuli

kepada bukan muslim yang hatinya baik memberi tunjuk ajar

kepada rakan baik gadis filipina yang berjiwa bersih

kepada manusia yang mahu dihormati tetapi tidak tahu cara untuk mwnghormati

kepada stranger yang tidak kenal another stranger tetapi suka menasihati dengan ikhlas

peliknya perangai manusia

azam 2011 harapnya dapat menjadi manusia yang lebih baik

yang dapat hormati semua orang walau bagaimana pelik sekali perangai mereka

.

.

jadi, apa azam baru kamu 2011?